Hévíz története, történelme > Hévíz - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Hévíz története, történelme > 7 weboldal. Kategória leírása: Hévíz története, történelme, általános információk Hévíz városról.
Szponzorált linkek
Hévíz - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9v%C3%ADz

Hévíz város Délnyugat-Magyarországon, Zala megyében, a Hévízi kistérség központja. Itt található a világon egyedülálló természetes tőzegmedrű gyógytó. A fürdőhely története már a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő. A népvándorláskori leletek is arra utalnak, hogy az erre megfordult germán és szláv népesség is használta a tavat.

Hévíz - Wikipédia
Hévízi-tó
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9v%C3%ADzi-t%C3%B3

A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület legismertebb látványossága a Hévízi-tó vagy Hévízi-gyógytó 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyító erejű melegvizes tava. Az első tutajokra épített fürdőházat 1772-ben Festetics György, a keszthelyi Georgikon alapítója építtette. Ez a tó különleges képződmény, hiszen ellentétben a többi melegvizes tóval, melyek általában vulkanikus eredetű helyeken, agyag- vagy sziklatalajban vannak, a Hévízi-tó tőzegmedrű forrástó. A Keszthelyi-hegység nyugati lejtője mentén, a Hévízi-völgyben található, Hévíz városa mellett.

Hévízi-tó
Legendák, igaz mesék
http://www.heviz.hu/latnivalok/legendak-igaz-mesek

A legendák csodákhoz kötődnek, márpedig Hévíz önmagában egy csoda. A tó keletkezéséről, gyógyító erejéről született ókori legenda szerint a Szent Szűz egy keresztény dajka könyörgő imádságára forrást fakasztott. A dajka egy lebénult gyermeket szeretett volna meggyógyítani. A mélyből feltörő tó meleg vizétől és a gőzölgő iszaptól a sovány, csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A legenda a római korból származik, az említett gyermek pedig nem más, mint Flavius Theodosius keletrómai császár, aki 391-ben a keresztény vallást saját birodalmában állami vallássá nyilvánította. A fakasztott forrás azóta is táplálja a világon egyedülálló hévízi tavat...

Legendák, igaz mesék
Hévíz története
http://www.heviz.info.hu/heviz_tortenete.htm

A történelem során a Balaton vidékén megforduló népek szinte valamennyien nyomot hagytak Hévízen és közvetlen környékén. A tárgyi emlékek arról tanúskodnak, hogy több, mint hét évezreden át, a középső újkőkortól kezdődően (Kr.e. VI. évezred vége) a honfoglalást megelőző Karoling-kor-ig (Kr.u. IX. század) folyamatosan lakták ezt a területet. A legjelentősebb lelet a Hévíz egregyi városrészében, a 2001. esztendőben lefolytatott régészeti feltárások során előkerült, a kora császárkorból származó, közel ezer négyzetméter alapterületű római korridoros villa, amely központi fűtéssel is rendelkezett.

Hévíz története
Hévíz címer
http://www.nemzetijelkepek.hu/onkormanyzat-heviz.shtml

Hévíz város címere kerek talpú, kékkel és ezüsttel vágott pajzs, kék mezőben jobbra forduló, előre lépő, vörös nyelvet öltő, mellső jobb mancsában kardot tartó kiterjesztett szárnyú, bojtos farkú arany griffmadár. A címer alsó mezőjében zöld levelű, kinyílt piros tavirózsa. A címer ábrázolható a talpát övező, egymást keresztező, két arany színű égerfa ággal is.

Hévíz címer
Hévízi tó forrásbarlang
http://www.amphora.hu/?action=staticSite&id=62

A hévízi tó vízhőfok védelmi munkái, valamint a forrásbarlang feltárása és kiépítése 1984 -ben kezdődött el a hévízi tó vízhőfok védelmi munkálatai, és ennek keretében a. forrásbarlang feltárása és kiépítése13 - 15 fő részvételével, mely öt évig tartott. (Megközelítőleg 50 ezer merült óra!) Ehhez szükség volt a tóban található tőzegiszapnak a barlangba történő visszacsúszásának megakadályozására Ezért 40 méteres mélységben védőfalat kellett építeni.

Hévízi tó forrásbarlang
Hévíz, Hévízi gyógytó
http://www.thermaltours.hu/furdo_ok.php?furd_azon=57&hir_azon=57

Egyike azon fürdőhelyeinknek, melynek története több száz évvel ezelőtt elkezdődött, és azóta, szinte töretlenül tart. A 18. század végén sok más intézményhez hasonlóan, a fürdő is Festetics Györgynek köszönhette létrejöttét. Ő hozta alakíttatta ki az ún. Ótelepet, a lefolyócsatorna bal partján. Ez kezdetben nem jelentett többet, mint néhány átöltözésre alkalmas, deszkákból készített fa bódét, illetve néhány szakember foglalkoztatását, akik az akkoriban elterjedt köpölyözést, érvágást, vagyis néhány akkor divatos gyógymódot alkalmaztak.

Hévíz, Hévízi gyógytó
Hirdetések
Oldal leírása
heviz.wyw.hu: Hévíz katalógus. Hévíz, Zala-megyei város, a Hévízi kistérség központja. Általános és turisztikai információk, szálláshelyek. Hévíz szállás, apartman, hotel, motel, magánszállás, panzió. Hévíz fürdő, térkép, és látnivalók.
Gyűjteményünkben 236 válogatott Hévíz témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 236 | Várakozó linkek: 1 | Ajánlott linkek: 2 | Linkre kattintás összesen: 2297